tisdag 10 november 2009

Lemon Grass Chicken

Det här receptet är från Vietnam och heter egentligen Ga xao xa ot.

Ingredienser (1 portion):
- 1 kycklingfilé
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ½ stjälk finhackat citrongräs (Ett 20 cm långt strå med mild citrussmak. Den används hel i grytor och finhackad i wokrätter och marinader. Andra vanliga namn är Lemongrass och Citronella. Citrongräset utvecklar sin smak endast om man bankar på den vita delen av gräset.)
- 1 msk fisksås
- 1 msk matolja
- 1 tsk socker

Garnrering:
- jordnötter
- 1 dl munggroddar (Jag var tvungen att använda alfalfagroddar istället eftersom munggroddar inte fanns i någon av de tre afförer jag var i! Alfalfagroddar är mindre och inte lika goda och krispiga, enligt mig. Men det funkade bra i alla fall.)
- 10 blad holy basil (Holy basil är en av asiens kändaste örter. Den har lila stjälk och utpräglad anissmak. Heter på thailändska bai horapa. Går att ersättas med Sweet basil som har en liknande smak. Vanlig basilika smakar helt annorlunda.)
- gurkskivor
- 1 skivad färsk chilifrukt (OBS. Det här kan du hoppa över om du inte är väldigt van med stark mat! Nu har jag varnat er.)
- 1 finskuren salladslök

Så här gör du:
- Skär kycklinfilén i smala strimlor.
- Blanda ihop kycklingen med vitlök, citrongräs, fisksås, olja och socker i en skål.
- Låt stå och marinera i 20 min.
- Rosta under tiden nötterna i en het wok utan matfett. Lägg dem åt sidan.
- Stek kycklingen i woken tillsammans med sin marinad i 3-4 minuter under omrörning. Det behövs ingen ytterligare olja för detta.
- Arrangera jordnötter, groddar, holy basil och gurka på en tallrik.
- Lägg upp citrongräskycklingen i mitten och toppa den med chilifrukt och salladslök. Servera med ris.

Bilder (Klicka för att se större)



Hur smakade det?
(Uppdateras snart)

Övrigt:
Receptet hittade jag i en bok som heter Modern asiatisk matlagning skriven av Peter Lindergren & Erik Videgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar