måndag 30 november 2009

Yakiniku, nr 2.

Nu har jag testat att göra den egna yakinikusåsen. Den här och den färdiga varianten i förra inlägget smakade väldigt lika men måste jag välja så var nog den egna såsen godast. Den smakade mer och var inte lika söt. Det som var bättre med den "färdiga" var att den blev mer såsig, men det kan man bara göra mer av nästa gång.

Jag har tyvärr ingen bild den här gången. Vi har två kameror här hemma men ingen av dem fanns hemma just då. Den ena hade Sara tagit med till Stockholm och den andra hade Mamma och Mange tagit med på konsert... Det såg ungfefär ut som på bilden i föregående inlägg.

Ingredienser (4 personer):
- 400 – 600 g mycket tunt skurna skivor av entrecote, lövbiff eller rostbiff

sås:
- 1 dl japansk soja (Japansk och koreansk sälta. Tillverkas av fermenterade sojabönor, vetemjöl och salt. Finns även en vetefri variant för glutenallergiker. Går inte att ersätta med någon annan soja. Det japanska namnet är shoyu.)
- 3 msk mirin (Söt matlagningssake. Går att ersätta med vitt vin och socker och en skvätt sake i men såsen blir inte då lika blank på ytan. Mirin finns att köpa på japanska torget i Stockholm.)
- 1 msk hackad purjolök
- 2 tsk pressad vitlök
- 3 msk sesamfrön
- 2 msk socker
- 2 tsk färsk riven ingefära

Vill du ha mer sås, precis som jag, så dubbla sås/marinad-ingredienserna!

Så här gör du:
- Strimla eller skiva köttet tunt.

- Blanda alla ingredienser till såsen/marinaden.
- Marinera köttet i minst 30 minuter.
- Fräs köttet med såsen i en het panna.
- Servera med ris.


Enkelt! Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar