måndag 15 mars 2010

Gyoza & Dim Sum

Gyoza och Dim Sum kan beskrivas som degknyten, dumplings eller piroger. Något i den stilen... Gyoza är den Japanska varianten men maträtten har sitt ursprung i Kina.
De kan ha många olika fyllningar och de kan tillagas på ett flertal olika sätt - t.ex. kokas, stekas, friteras & ångkokas.

Jag valde ett Gyoza-recept med köttfärsfyllning och ett Dim Sum-recept med kycklingfyllning.

-----------------------------------------------------------------
Gyoza, Ingredienser:
- 20 st Gyoza degplattor (Finns att köpa i de flesta asiatiska
livsmedelsbutiker. De ser ungefär ut som runda vårrullsdegsplattor. Ca 7 cm i diameter.)
- 1 ägg/vatten (Till att pensla plattorna med.)
- Olja (Till stekning eller fritering. Vill du ångkoka knytena behöver du förstås inte detta.)

Fyllning:
- 250 g blandfärs
- 150 g kinakål
- 50 g ingefära, skalad & finhackad
- 10 g vitlök, skalad & finhackad
- salt och vitpeppa

Så här gör du:
- Stek fyllningen och smaka av (Fyllningen behöver inte stekas innan. Det gör du som du vill.)
- Lägg ca en tesked med fyllning mitt på en degplatta
- Vik degplattan så att den bildar en nymåne. (Här behöver du hjälp av lite vatten eller ägg så att den går att fästa i kanterna.)
- Nu är det dags att välja tillagningssätt. Dessa knyten valde vi att göra på ett lite speciellt sätt som vi läste om på en hemsida med japanska recept.
Man börjar med att värma olja i en stekpanna. Sedan lägger man i några gyoza och steker dem på hög värme tills undersidan har blivit brun. Efter det tillsätter man lite vatten och lägger på ett lock. Gyozan är klar när vattnet försvunnit.
- Nu är gyozan färdig att serveras

-----------------------------------------------------------------
Dim Sum, Ingredienser:
- Degplattor & Ägg/Vatten. (Samma som till förra receptet. Endast fyllningen är annorlunda.)

Fyllning:
- 2 st kycklingfiléer
- 2 msk hackad purjolök
- 2 msk sesamolja
- 1 tsk vitpeppar
- 1 msk japansk soja

Så här gör du:
- Hacka kycklingköttet grovt och blanda med övriga ingredienser till fyllningen.
- Lägg upp degplattor och fördela färsen över dem.
- Knyt ihop degplattorna precis som på förra receptet eller lägg en ny degplatta ovanpå fyllningen och nyp ihop på fem ställen, så att de ser ut som stjärnor.
- Ångkoka knytena i 7-8 minuter. Har man inga ångkokningsredskap kan man göra såhär:
- Fyll en kastrull till hälften med vatten.
- Ställ i en kopp som når ovanför vattennivån och ställ ett fat på koppen som knytena läggs på.

-----------------------------------------------------------------
Knytena doppas i en sås. Såsen kan göras på många olika sätt men här är en variant:
Sås, Ingredienser:
- 4 msk japansk soja
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk ättiksprit
- 4 msk ljus sirap
- 2 tsk kajennpeppar
- 1 tsk rostade sesamfrön

Bilder och omdömen i nästa inlägg :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar